Klasa 2a odwiedziła dziś piekarnię Grzybki. Tam, w Akademii Piekarza, każdy uczeń mógł przygotować swoje wypieki. Nasza opiekunka - Pani Karolina rozdała wszystkim fartuszki, byśmy czuli sią jak prawdziwi piekarze.
W pierwszej części warsztatów razem z panem Arturem uczestniczyliśmy w przygotowaniu ciasta – poznawaliśmy poszczególne składniki i ich proporcje. Dowiedzieliśmy się, po co je dodajemy i co by było, gdyby zabrakło któregoś z nich.
Następny etap zajęć to wycieczka do zakładu produkcyjnego, gdzie każdy mógł zobaczyć na własne oczy, w jaki sposób powstaje chleb. Przyglądaliśmy się pracy piekarzy na różnych stanowiskach, takich jak: ciastowy, stołowy czy piecowy. Dzieci zobaczyły jak wiele zawdzięczamy ich pracy.
Kolejny punkt programu to wyplatanie chałek, różyczek i innych smakowitych bułeczek.
Potem każdy miał możliwość wykonania własnej pizzy i udekorowania jej według swojego upodobania. Po upieczeniu i skosztowaniu, na buziach drugoklasistów pojawił się wyraz zadowolenia i dumy. Nasze pizze były na pewno najsmaczniejsze na świecie ☺
Opuszczaliśmy piekarnię z własnoręcznie wypieczonymi pizzami i bułeczkami.
Bardzo dziękujemy Tacie Julki za zaproszenie, a piekarni „Grzybki” za miłą gościnę.
05-400 Otwock
Kościuszki 28